Νέα

Η μη καταβολή εκ παραδρομής ποσοστού δόσης δεν επιφέρουν απώλεια ρύθμισης.

Σε ένα μερεμέτι αλλά μεγάλης αξίας για χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Σε ανύποπτο χρόνο, δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2015 εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία έδινε μια σειρά από διευκρινίσεις αναφορικά με το πότε χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων και το σύνολο της ρυθμισμένης οφειλής μαζί με τις προσαυξήσεις που είχαν διαγραφεί γίνεται στο σύνολό του απαιτητό για πληρωμή.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι η μη καταβολή εκ παραδρομής ποσοστού δόσης ή του ποσού της επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή εν γένει η μη καταβολή ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή, δεν επιφέρουν απώλεια ρύθμισης.

Στην πράξη, αυτό που θέλησε να ρυθμίσει το ΥΠΟΙΚ είναι να μην χάνεται η ρύθμιση όταν ο φορολογούμενος αφήνει απλήρωτα μικροποσά τα οποία είναι πολύ λογικό να ξεφύγουν της προσοχής του. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις όπου για την καθυστέρηση μια ημέρας χρεώνονται στο taxisnet προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μερικών ευρώ καθώς και οι περιπτώσεις που λόγω της αλλαγής του επιτοκίου της ρύθμισης το ποσό της μηνιαίας δόσης αυξήθηκε κατά μερικά ευρώ.

Αυτό βέβαια επ ουδενί δεν σημαίνει ότι ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να πληρώνει και αυτά τα μικροποσά. Αν τα αφήσει, όμως απλήρωτα, όπως συμβαίνει συνήθως, για μερικές εβδομάδες αυτό δεν οδηγεί σε απώλεια της ρύθμισης.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για οφειλέτες που δεν πληρώνουν το σύνολο της δόσης τους. Με τροποποιήσεις που επήλθαν στη ρύθμιση στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων τον Οκτώβριο ορίστηκε ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται όταν ο οφειλέτης μέσα στο πρώτο οκτάμηνο της ρύθμισης αφήσει απλήρωτες δυο δόσεις και μετά το πρώτο οκτάμηνο αφήσει απλήρωτες τρεις δόσεις.

Επίσης η ρύθμιση χάνεται εφόσον δεν εξοφληθούν ή ρυθμιστούν νέες φορολογικές οφειλές εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Η προθεσμία αυτή είναι 30 ημέρες έως τις 30 Ιουνίου 2016, μειώνεται στις 15 ημέρες για την περίοδο 1η Ιουλίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2017 και μηδενίζεται στη συνέχεια.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *